Bitcoin har de siste årene fått store medieoppslag og mye oppmerksomhet fra ulike investormiljøer. Selv om du garantert har hørt mye om Bitcoin, kan det være vanskelig å forstå hvordan Bitcoin egentlig fungerer i praksis.

I denne artikkelen skal vi derfor forsøke å forklare hva Bitcoin er og hvordan Bitcoin fungerer på en så enkel måte som overhode mulig.

God lesing!

Les også: Slik kjøper du Bitcoin enkelt med Visa / Bankkort

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er et digitalt system for elektroniske transaksjoner som ikke avhenger av tillit og sentrale autoriteter.

Bitcoin sin historie (kort versjon)

Illustrasjon om bitcoins historie

I enkelte miljøer på internett var det på 90- og begynnelsen av 2000-tallet lenge diskusjoner om hvordan man kunne lage et digitalt betalingssystem som ikke behøvde en sentral autoritet som en bank for å fungere.

Siden alt digitalt kan kopieres igjen og igjen er det vanskelig å lage et betalingssystem som sørger for at ingen bruker de samme pengene mer enn en gang.

Normalt gjøres dette ved å ha en sentral autoritet – for eksempel en bank som bekrefter alle transaksjonene.

I 2008 ble det publisert et dokument på en epost-liste som handlet om kryptografi med en detaljert beskrivelse av det vi i dag kjenner som Bitcoin nettverket.

Dokumentet som beskrev Bitcoin ble skrevet av en eller flere personer under dekknavnet Satoshi Nakamoto.

1 Januar 2009 ble Bitcoin nettverket lansert og den første blokken med Bitcoins (Genesis blokken) ble skapt av Satoshi Nakamoto.

Fortsatt er det ingen som vet med sikkerhet hvem den eller de ekte personene bak dekknavnet er, selv om det finnes flere teorier.

Sakte men sikkert ble ryktet om Bitcoin spredt på internett og den nye teknologien ble hyllet i enkelte miljøer.

Den første Bitcoin transaksjonen som er dokumentert skjedde den 22. mai 2010, da en mann i Florida overførte 10.000 Bitcoins til en annen for å indirekte kjøpe to pizzaer (selve pizza-kjøpet ble utført med kredittkort).

Hvis transaksjonen for pizzaen ble utført i dag ville prisen tilsvart 80 millioner dollar (Mai 2019).

Med andre ord er det mye som har skjedd med både utbredelsen av Bitcoin og Bitcoin sin prishistorikk siden begynnelsen.

I dag er Bitcoin omtrent allment kjent og et yndet investeringsobjekt, mye takket være store oppslag i medier og høy volatilitet i pris.

Likevel kan det være vanskelig å forstå hvordan Bitcoin egentlig fungerer i praksis.

I denne artikelen skal vi derfor forsøke å gi en så enkel som mulig innføring i hva Bitcoin er og hvordan det fungerer.

Hvordan fungerer Bitcoin i praksis? (enkelt forklart)

slik fungerer bitcoin

Hvis jeg skal sende deg 100 kr (vanlige penger, for eksempel med Vipps), så vil transaksjonen gå via en bank eller tilsvarende tredjepart først. Det er fordi det er banken sin jobb å godkjenne at transaksjonen har hendt.

Du har hundre kroner mer etter transaksjonen – og jeg har hundre kroner mindre.

Den eneste grunnen til at transaksjonen må gå via en bank først er fordi noen må bekrefte at den har hendt.

Det Bitcoin gjør er å fjerne behovet for denne tredjeparten – banken.

Bitcoin fungerer på mange måter som et fysisk objekt som vi kan se bytter hender.

Måten det gjøres på er å benytte et enormt distribuert og desentralisert nettverk der alle brukerne kan se og kontrollere hvordan pengene har byttet hender.

Dette resulterer i et system der betalingene ikke kan reverseres, kontoer ikke kan fryses og transaksjonsgebyrene er lave.

Det er dette som er essensen i hvordan Bitcoin og Blockchain fungerer.

Jeg kan sende 100 kroner i Bitcoins direkte til deg, uten at transaksjonen går via en bank først. Og vi kan være sikre på at de faktisk er overført til deg.

Du kan se på Bitcoin som en regnskapsbok

Bitcoin regnskapsbok illustrasjon

Du kan se på Bitcoin-protokollen som en enorm regnskapsbok der alle transaksjoner som noen gang har hendt blir registrert. Hver transaksjon er en ny side (en blokk) i regnskapsboken (blokk-kjeden).

Denne regnskapsboken er spredt over tusenvis av datamaskiner og er åpen for innsyn for alle som vil se og kontrollere den.

Hvis jeg hadde forsøkt å sende deg Bitcoins jeg ikke har, eller som jeg allerede har brukt, ville det ikke fungert. Transaksjonen ikke ville stemt overens med, eller blitt godtatt av de andre som overvåker systemet.

Jo større nettverket av datamaskiner blir, jo vanskeligere blir det også å utføre en falsk transaksjon som dette.

Bitcoin er desentralisert

Bank illustrasjon

I et tradisjonelt, sentralisert pengesystem er valutaen utstedt av en sentralbank.

Sentralbanken styrer det som kalles basispengemengden, som er mengden kontanter og bankenes kontoer i sentralbanken. Det betyr at sentralbankene har mulighet til å påvirke pengemengden.

Hvis pengemengden økes kan man i ytterste konsekvens oppleve inflasjon eller hyperinflasjon – at pengene til folk blir mindre verdt.

Bitcoin er i motsetning til dette desentralisert – det er ingen mellom-mann.

Desentralisert nettverk for bitcoin

Med et desentralisert pengesystem som Bitcoin er det ingen sentralisert enhet som bestemmer basispengemengden. Ingen kan bestemme at de ønsker å lage flere Bitcoins enn det som er bestemt på forhånd.

Reglene til Bitcoin ble definert helt i begynnelsen og kan ikke endres på.

Algoritmen til Bitcoin har på forhånd definert hvordan nye Bitcoins blir laget og i hvor raskt tempo.

Hvis noen forsøker å generere nye Bitcoins på en annen måte, vil myntene bli avslått av det desentraliserte nettverket og være verdiløse.

En begrenset mengde Bitcoins i verden

Maks antall bitcoin i verden

Det kommer maksimalt til å eksistere 21 millioner Bitcoins. I skrivende stund eksisterer det ca. 17,7 millioner Bitcoins.

Nye Bitcoins blir laget hver gang en bruker (en miner) løser en vanskelig matematisk oppgave med datakraft og produserer en ny blokk. Mer om hvordan det fungerer snart.

For hver 210.000 blokk som blir laget, halveres mengden Bitcoins som blir produsert fra hver blokk.

Dette skjer hvert 4 år og sørger for å kontrollere at basispengemengden til Bitcoins aldri vil bli flere enn totalt 21 millioner.

Les også: Slik kjøper du Bitcoin enkelt med Visa / Bankkort

Hva er Bitcoin mining (gruvedrift)?

Datasenter Miner Bitcoin illustrasjon

Å mine bitcoins er å benytte datakraft til å løse komplekse matematikkoppgaver (kryptografiske puslespill). Folk med datakraft som klarer å løse oppgavene, får bitcoins i belønning.

Det er de såkalte minerne som sørger for å godkjenne transaksjoner på Bitcoin-nettverket, opprettholde sikkerheten og samle informasjon om transaksjoner til blokker i blokkjeden.

Minere sørger for at transaksjoner pakkes inn i “blokker” som passer overens med strenge, kryptografiske regler og blir godkjent av nettverket. Når en blokk er komplett, legges neste blokk etter den igjen. Dette gjør at tidligere blokker ikke kan reverseres.

Helt i begynnelsen av Bitcoin sin historie kunne kan mine Bitcoins med en vanlig PC. I dag er det imidlertid mye høyere vanskelighetsgrad. Det er derfor profesjonelle aktører med store datasentre som nå står for utvinningen av Bitcoin.

Hvordan komme i gang med Bitcoin?

Kjøpe bitcoin illustrasjon

Det er enkelt å komme i gang med Bitcoin og annen kryptovaluta. Du kan handle med Visa / Bankkort og du trenger heldigvis ikke vite alt om de tekniske detaljene for å komme igang:

Les også: Slik kjøper du Bitcoin enkelt med Visa / Bankkort

Bitcoin lagres i digitale lommebøker

Bitcoin wallet illustrasjon

Når du har kjøpt dine første Bitcoins kan du installere en Bitcoin-lommebok på PC, Mac- eller mobiltelefonen din.

Den digitale lommeboken din gir deg da en Bitcoin-adresse som du eller andre kan overføre Bitcoins til.

Det finnes mange ulike Bitcoin-lommebøker på markedet. Her er det bare å prøve seg frem og finne en du selv synes er god å bruke. Husk imidlertid å sjekke at den er populær og har gode kundeomtaler før du tar den i bruk.

Les også : Hva er en Bitcoin lommebok og hvorfor bør du ha en?

Hvordan sende Bitcoins?

Sende Bitcoins

Måten man sender Bitcoins på er ganske likt hvordan e-post fungerer.

Forskjellen er at en Bitcoin-adresse kun skal brukes én gang. Bitcoin lommebøker genererer derfor nye adresser du kan bruke til hver enkelt transaksjon.

En Bitcoin lommebok inneholder et hemmelig stykke data som kalles en privat nøkkel (private keys). Disse brukes til å signere transaksjoner og gir et matematisk bevis på at transaksjonen har kommet fra den rette eieren av lommeboken.

Signaturen hindrer også at transaksjonen endres av noen når den er utstedt. Alle transaksjoner sendes til nettverket og begynner vanligvis å bli bekreftet innen 10-20 minutter, gjennom en prosess som kalles gruvedrift.

Husk at Bitcoin-prisen er volatil!

Bitcoins prishistorikk fra Coinmarketcap

Prisen på bitcoin er preget av å være svært volatil. Bitcoin har både doblet seg og halvert seg i verdi på kun få dager tidligere (kilde).

Denne volatiliteten kommer i stor grad av at markedet er ungt og preget av relative lave volum.

Dette gjør at markedet kan manipuleres av aktører som eier store mengder Bitcoins og at nyhetsbildet ofte kan føre til store variasjoner i prisen.

Bitcoin bør derfor ses som en høyrisiko investering og du bør aldri investere mer penger enn du har råd til å tape i Bitcoin eller annen kryptovaluta.

Du kan til enhver tid følge med på Bitcoin prisen i Norske kroner på siden vår med Bitcoin kurs i NOK her.

Bitcoin er ikke anonymt

Bitcoin er ikke anonymt - illustrasjon med maske og tekst

Det er mange som har vært i oppfatning av at Bitcoin er anonymt. Det er det imidlertid ikke.

Alle Bitcoin-transaksjoner lagres offentlig og permanent på nettverket, noe som betyr at alle kan se balansen og transaksjonene til enhver Bitcoin-adresse.

Identiteten til brukeren bak en adresse forblir imidlertid ukjent frem til informasjonen avsløres under et kjøp eller under andre omstendigheter. Dette er en av grunnene til at Bitcoin-adressene kun skal brukes én gang.

Husk alltid at det er ditt ansvar å vedta god praksis for å beskytte personvernet ditt når du bruker Bitcoin!

Vær forsiktig med Bitcoin og annen kryptovaluta

Bitcoin gjør det mulig å overføre verdi hvor som helst på en veldig enkel måte. Dette er noe som gir deg mulighet til å være helt i kontroll over pengene dine.

Disse funksjonene kommer imidlertid også med utfordringer når det kommer til sikkerhet.

Vær forsiktig og Husk alltid at det er ditt ansvar å vedta god praksis for å beskytte pengene dine!


Kilder benyttet i denne artikkelen:

Bitcoins Whitepaper : https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Bitcoins Historie: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_bitcoin

Author

Write A Comment